Making my bed, 2021
Material: Rags, handspun swedish wool dyed with nettles, madder root and onion skin. Filled with straw.

"En trasmatta. En filt av handspunnet ullgarn med tvinnade fransar. En madrass fylld med halm.

Behov, nödvändighet och omsorg. Sömn, vila och arbete, dagar av repetition. Hunger, trötthet och kunskap om att ta tillvara.
Definitionen av ett hem och dess textilier har förfinats och alltjämt ändrats sedan halmen var en självklarhet i kammaren. Men ännu bäddar vi vår säng varje dag och kanske har även vår nutida viloplats spår av ull eller halm.
I grottan sov vi på fällar från djur som jagats, dödats och flåtts. Köttet höll oss vid liv och den värmande pälsen likaså. Vi tämjde sakta skogen, prärien och det vilda. Sedan blev jorden, lotten och marken också vår. Vi blev bofasta där årstiderna genom utsäde lovade mättnad. Möjligtvis ett litet överskott att sälja vidare. Stora tygsäckar och madrassvar har fyllts med rester av skördematerial i tusentals år för ömma kroppar att vila på. Halm, gräs och stjälkar. Grunden till en bädd kunde bestå av torkat växtmaterial från vete, råg, majs eller ris.
I mitt arbete med textil fascineras jag av den intima relation vi människor genom historien haft med naturen och vilka metoder som med tiden drivit oss längre och längre därifrån."


En del av utställningen HEM på Not Quite, 2021